Door Pascale Petiet | woensdag 13 maart 2019 - 13:53

Voorkom stress en begin op tijd aan je IB-aangifte

Ib-aangifte veroorzaakt stress

Veel ondernemers zien de inkomstenbelastingaangifte als huiswerk. Een vervelende klus die ze liever op de lange baan schuiven. Helaas ontkom je er niet aan en moet je alle gegevens verzamelen en op tijd aanbieden aan de Belastingdienst. Om ervoor te zorgen dat de aangifte dit jaar minder stressvol verloopt, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Begin op tijd en maak een planning

Een goede voorbereiding is het halve werk en met een gedegen planning voorkom je veel onnodige stress. Noteer op welke datum je aangifte gaat doen en reken vanuit daar terug. Bepaal welke gegevens en documenten wanneer nodig zijn. Onderdelen die in ieder geval in je planning moeten staan zijn:

 • Urenregistratie
 • Kilometeradministratie
 • Jaaropgaven
 • Heeft je belastingadviseur de vooringevulde aangifte (VIA) voor je aangevraagd? Dan hoeft hij die alleen te controleren en aan te vullen.

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2018

Vraag (direct) uitstel aan

In principe moet je vóór 1 mei 2019 je aangifte inkomstenbelasting doen. Als je dit niet op tijd redt, mag je daarvoor uitstel aanvragen. Je moet dat wel doen voor de uiterste aangiftedatum van 1 mei, anders riskeer je alsnog een boete. Het uitstel kun je op verschillende manieren aanvragen:

Telefonisch

 • Bel naar de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Online

 • Ga naar Mijn Belastingdienst
  • Ga naar het tabblad 'Inkomstenbelasting'
  •          Kies voor 'Belastingjaar 2018'
  •          Klik onder 'Ik wil' op 'uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen'
  •          Vul het formulier in en stuur het op.

Als jij je belasting doet via een belastingadviseur dan kan hij het uitstel voor je aanvragen. Dan krijg je langer uitstel.

Binnen 3 weken na je aanvraag ontvang je van de Belastingdienst een schriftelijke reactie. Wil je langer uitstel? Dan moet je een brief sturen naar je belastingkantoor waarin je moet aangeven waarom je zo lang uitstel nodig hebt.

En lever alles meteen goed aan!

Haastige spoed is zelden goed! Weer zo’n waarheid als een koe. Check, check en dubbelcheck dus alles goed voordat je het aanlevert bij de Belastingdienst. Natuurlijk kun je fouten achteraf herstellen, maar de tijd en ergernis die daarmee gemoeid gaat staan niet in verhouding. Denk ook aan de extra kosten die je maakt als je een accountant jouw fouten laat herstellen omdat jij niet weet hoe het moet of er geen tijd voor hebt. Je zal zien dat een fout je dan duur kan komen te staan.

Gouden tip: middeling wanneer inkomsten niet stabiel zijn

Door alles goed voor te bereiden en hiervoor de tijd te nemen, kun je soms pareltjes vinden. Heb jij bijvoorbeeld de afgelopen jaren grote verschillen gehad in inkomen? Was je winst bijvoorbeeld het ene jaar rond de 20.000 euro, waardoor je nauwelijks belasting betaalde, en de andere jaren rond de 60.000 euro, wat je wel een flinke duit kostte? In dat geval kun je berekenen of “middeling” interessant uitpakt. Bij middeling wordt er een gemiddelde genomen van drie opeenvolgende kalenderjaren. De teruggaaf moet wel het bedrag van €545,- overschrijden. Je belastingadviseur zal een verzoek tot middeling moeten indienen bij de Belastingdienst, op basis van een berekening van de teruggaaf. Als voorwaarde wordt gesteld dat de definitieve aanslag van deze jaren reeds waren opgelegd. Het verzoek moet binnen een periode van 36 maanden na de laatste definitieve aanslag ingediend worden.

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2018

Onderwerpen: ib-aangifte