Door Pascale Petiet | zondag 15 september 2019 - 11:04

Succesvol crowdfunding inzetten als mkb’er, hoe doe je dat?

Crowd Funding. Internet Concept. Red Arrow with Crowd Funding Slogan on a Grey Background. 3D Render.Als je als mkb-ondernemer financiering wilt ophalen, is crowdfunding een interessante oplossing.  De 5 grootste crowdfundingplatforms waren in 2018 goed voor 56% van de crowdfunding markt voor bedrijfsfinanciering.

  1. Geldvoorelkaar
  2. Collin Crowdfund
  3. Funding Circle
  4. DuurzaamInvesteren
  5. NPEX

Geldvoorelkaar.nl is nog steeds het grootste crowdfunding platform van Nederland. De afgelopen jaren werd via Geldvoorelkaar opgeteld meer dan 144 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. Maar welk platform je ook kiest, voor allen geldt het volgende advies: een goede voorbereiding is het halve werk. Hier vijf tips om ervoor te zorgen dat je crowdfinancieringsaanvraag succesvol is. 

Tip 1: Maak een gedegen ondernemingsplan

Benjamin Franklin zei ooit: failing to plan, is planning to fail. Een goed businessplan helpt de koers uit te stippelen voor de komende jaren en hoe je dit succesvol voor elkaar krijgt. Wat je investeerder wil weten is: wat het leendoel en -bedrag is. Wat je met dit bedrag gaat doen (bijvoorbeeld investeren in marketing of voorraadbeheer), wat het verdienmodel is en op welk termijn de investeerder het geld terug mag verwachten.

Tip 2: Zorg voor een aantrekkelijke pitch

Als je bekend bent met Shark Tank dan weet je hoe belangrijk de pitch is. Met je pitch informeer en overtuig je toekomstige investeerders van je plannen. Dit moet inhoudelijk natuurlijk goed in elkaar zitten, maar een aantrekkelijke verpakking helpt ook om investeerders te binden. Denk bijvoorbeeld eens aan een videopitch.

Tip 3: Kies het crowdfundingplatform dat bij je onderneming past

Met het aantal crowdfunding platforms groeit ook de diversiteit in aanbod. Het is voor ondernemers een uitdaging om alle crowdfunding platforms voor bedrijfsfinanciering te kennen en de juiste te kiezen. Ga voor een platform dat bij jouw onderneming en plan past. Zo zijn er bijvoorbeeld platformen die zich uitsluitend richten op een bepaalde doelgroep of een specifieke branche. Bedenk dus vooraf goed dat platforms verschillende markten bedienen.

Tip 4: Blijf in contact met investeerders

Je investeerders zijn je grootste fans en fans willen graag regelmatig updates horen. Blijf gedurende de looptijd van je lening in contact met investeerders. Zo houd je ze betrokken en als er nieuws is dan kun je profiteren van hun grote netwerk.

Tip 5 : Meer succes door OAMKB begeleiding

Crowdfundingplatformen eisen goede financiële begeleiding voor de aanvraag, tijdens de aanvraag, maar ook na de aanvraag. Dit doen ze om hun investeerders meer zekerheid te geven. Wil jij je investering financieren via crowdfunding, dan bekijken wij je financieringsaanvraag door vooral de mogelijkheden te vinden. Hoe krijg je het WEL voor elkaar? Door onze ervaring en afspraken met crowdfundingplatforms zorgen we ervoor dat je crowdfundingproject snel en succesvol verloopt.

Voor meer informatie over crowdfunding download je ons e-book Mkb & crowdfunding: het alternatief voor zakelijk krediet.

Download het e-book

Onderwerpen: financiering