Door Pascale Petiet | woensdag 03 april 2019 - 13:58

Stop met Excel. Online Administratie is sneller en eenvoudiger

Stop met Excel. Kies voor online administratie

Voor veel ondernemers is de administratie een noodzakelijk kwaad. Een extra klus waarvoor ze niet betaald krijgen. Logisch dus, dat veel Mkb’ers er niet te veel geld aan willen uitgeven. Daarom is Microsoft Excel ook zo populair aangezien dit toch al in het standaard Office pakket zit. Toch raden wij het af om de boekhouding in Excel te verwerken. Het kost namelijk meer dan je denkt; zowel in tijd als in geld. Laat ik uitleggen waarom.

Excel is tijdrovend

Het grootste nadeel van boekhouden in Excel is de hoeveel tijd die je er mee kwijt bent. Dat komt omdat je handmatig alle gegevens moet invoeren en verwerken. Voor iedere verkoopfactuur betekent dat je deze eerst moet aanmaken, boeken en controleren. En dan hebben we het alleen nog maar over de verkoopfacturen binnen de administratie. Moderne boekhoudprogramma’s hebben allerlei handigheidjes al standaard ingebouwd, waardoor steeds meer van de boekhouding automatisch verloopt. Koppel direct je bankrekening, incassobureau, webshop of betaalmiddel. Je hoeft bijna niets meer te doen omdat alle processen volledig geautomatiseerd zijn.

New call-to-action

Excel is ingewikkelder dan je denkt

Een kleine administratie opzetten in Excel is op zich niet zo ingewikkeld. Je kunt gebruikmaken van allerlei templates en bent snel up and running. Maar zodra je bedrijf groeit en daarmee het aantal spreadsheets wordt het lastig om grip te houden. Je raakt sneller het overzicht kwijt, terwijl je juist minder tijd voor de boekhouding hebt. Om snel de juiste informatie uit spreadsheets te halen, moet je ook echt thuis zijn in Excel. Helaas beschikken de meeste ondernemers slechts over de basisvaardigheden en hebben ze moeite met het creëren en begrijpen van formules of andere functionaliteiten van Excel. En juist die kennis heb je nodig om goed te kunnen boekhouden in Excel.

In een online boekhoudprogramma werkt dat anders omdat veel van de taken geautomatiseerd zijn. Daar kan zelfs de beste administratie-template in Excel niet tegenop.

Stap over op online administratie

Maar weinig mkb’ers vinden het leuk om de administratie te doen en willen daar het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Zoals je hebt gelezen is dat in Excel lastig. Alles gaat handmatig en je moet een ware expert zijn om de gewenste data eruit te halen. Stap je over op online administratie dan ben je minder tijd kwijt . Het is dan ook een van de belangrijke redenen om te stoppen met Excel, zodat je meer tijd overhoudt voor je klanten. Daarmee verdien je bovendien de kosten voor een online administratie eenvoudig terug. Meer argumenten nodig? Lees dan de vier andere nadelen van Excel in ons e-book.

New call-to-action

Onderwerpen: online administratie