Door Pascale Petiet | dinsdag 07 mei 2019 - 12:44

Online boekhouden, boekhouder in dienst, of uitbesteden?

Online boekhouden, boekhouder in dienst, of uitbesteden?

De administratie wordt vaak gezien als noodzakelijk kwaad waaraan de ondernemer liever niet te veel geld wil uitgeven. Kosten zijn dan ook doorslaggevend in de vraag:

Wat is nu eigenlijk voordeliger?

  • Je boekhouding zelf doen?
  • Een boekhouder in dienst nemen?
  • Uitbesteden aan een zelfstandige boekhouder?
  • Of online boekhouden?

In dit blogartikel geef ik inzicht in de verschillende kosten die ermee gemoeid gaan en een rekensom ter vergelijking.

Wat zijn de kosten als je de boekhouding zelf doet?

Verdien je minder dan € 60,- per uur en heb je verstand van boekhouden, dan kun je de boekhouding natuurlijk ook zelf doen. De vraag is of dit ook moet willen. Boekhouden is immers een secuur werkje en een fout is snel gemaakt wat je duizenden euro’s kan kosten. Bovendien kun je de uren die je kwijt bent aan je boekhouding niet aan de groei van je bedrijf besteden.

Wat kost een boekhouder in dienst ?

 Een boekhouder met een 40-urige werkweek verdient een gemiddeld salaris van € 3.246,-. Inclusief werkgeverslasten zijn de kosten dan circa € 4.400,- per maand. Dit is vergelijkbaar met een uurtarief van ongeveer € 24,- per uur. Hier komen dan nog wel de kosten van het jaarwerk door een administratie- of accountantskantoor bij.

Wat zijn de kosten als je de boekhouding uitbesteedt?

Een zelfstandige boekhouder (zzp’er) kost gemiddeld € 60,- per uur. Deze zzp’ers zijn flexibel inzetbaar en hoef je dus minder uren (vast) per maand in te zetten. Als je een klein bedrijf hebt en geen adviesbehoefte, dan zijn dit de kosten.

Je kunt de boekhouding ook uitbesteden aan een accountants-of administratiekantoor. Gemiddeld zijn in Nederland de kosten van een klein accountants- of administratiekantoor zo’n € 3.300,- per jaar. Bij een groot administratie- of accountantskantoor is een MKB-bedrijf gemiddeld € 4.850,- kwijt in Nederland.

Wat zijn de kosten van online boekhouden?

Gemiddeld zijn de kosten van een klant bij OAMKB € 2.400,- per jaar. Hier komen geen extra kosten bij, tenzij je adviesvragen hebt voor specialisten zoals de fiscalist, de jurist, de financieringsspecialist, de accountant of de bedrijfsadviseur.

Download 3 rekenvoorbeelden

Rekenvoorbeeld

Laat ik aan de hand van een concreet rekenvoorbeeld e.e.a. meer inzichtelijk maken. Stel je hebt een MKB-onderneming met vier man personeel dan zijn de kosten respectievelijk:

Boekhouder parttime in dienst:

Boekhouder in loondienst voor 10 uur per week: € 1.100,- per maand

+

Klein administratiekantoor of klein accountantskantoor: € 200,- per maand 

Kosten: € 1.300,- per maand

Boekhouding uitbesteden:

Zelfstandige boekhouder voor 8 uur per week: € 480,- per maand.

+

Klein administratiekantoor of klein accountantskantoor: € 180,- per maand

Kosten: € 660,- per maand

Boekhouding zelf doen:

Als je zelf de boekhouding gaat doen, reken er dan op dat je gemiddeld 10-15 uur aan je administratie kwijt bent. Dat is tijd die je niet meer kunt besteden aan je bedrijf. Eigenlijk is dat geen optie. 

Online boekhouden:

Kosten software incl. factuur en betaalmodule : € 39,- per maand

+

OAMKB financieel professional aan je zij, inclusief boeken: € 320,- per maand

Kosten € 359,- per maand

Online boekhouden is altijd de juiste keuze.

Wellicht vraag je je af waarom online boekhouden zo voordelig is? Dat komt door de grote mate van automatisering. Slimme software zorgt ervoor dat de administratie zo eenvoudig mogelijk is geregeld. Want alles wat is geautomatiseerd, hoef je niet handmatig te (laten) doen. Dat voorkomt een hoop fouten en scheelt je een zee aan tijd. Bij ons heb je alle tools in handen om precies te weten hoe je ervoor staat. Zodat je op tijd kan bijsturen als het nodig is.

Wellicht past jouw bedrijf niet in het profiel van dit rekenvoorbeeld. Wees gerust, we hebben nog twee andere rekenvoorbeelden voor je gemaakt in deze handige download.

 

Download 3 rekenvoorbeelden

Onderwerpen: online administratie, tarieven