Door Pascale Petiet | woensdag 27 maart 2019 - 12:53

IB-aangifte: zelf doen of uitbesteden?

Zelf IB-aangifte doen of uitbesteden?Tenzij je accountant bent, zal je ’s-ochtends niet opstaan en denken. Ja, leuk vandaag mag ik mijn IB-aangifte doen. Over het algemeen is de belastingaangifte niet de grootste hobby is van de gemiddelde MKB-er. Logisch dus dat veel MKB-ondernemers de aangifte uit handen geven. Zij besteden tijd liever aan hun bedrijf dan aan de fiscus. Bovendien zijn de fiscale regels vaak zo complex en veranderlijk dat het verstandig is om een adviseur in te huren die up to date is. Een goede belastingadviseur kan bovendien wijzen op interessante aftrekposten en ervoor zorgen dat je niet teveel betaalt. Maar uiteraard is het aan de MKB-er zelf om te kiezen: doe ik de IB-aangifte zelf of besteed ik het uit. Lees verder en ontdek wat wijsheid is.

Redenen om IB-aangifte zelf te doen

Om kosten te besparen

Veel MKB’ers doen de boekhouding liever zelf om zo kosten te besparen. Hoeveel die besparing uiteindelijk is, valt lastig te berekenen omdat de tarieven voor een boekhouder behoorlijk uiteenlopen. Bij sommige partijen kun je al terecht voor 50 euro per uur, maar er zijn er ook die een uurtarief van 150 euro rekenen.

Omdat je bedrijf niet complex is

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat uit ondernemingen met maximaal 250 medewerkers. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in deze categorie. Hét MKB bestaat daarom niet, maar is een groep die uit uiteenlopende soorten bedrijven bestaat. Variërend van de bakker om de hoek tot een hoogtechnologisch internationaal opererend bedrijf. Als de business redelijk recht-toe-recht-aan is, zal je eerder geneigd zijn om de aangifte zelf te doen.

Als je administratie op orde is

De Belastingdienst wil grofweg drie dingen van je weten: je inkomsten, je kosten en je aftrekposten. Hoe beter jouw administratie op orde is, des te eenvoudiger en sneller het is om zelf aangifte te doen.

Redenen om IB-aangifte uit te besteden

Gemoedsrust en tijdsbesparing

Als ondernemer ben je niet vanzelfsprekend thuis bent in de wereld van fiscale regelingen. De belastingaangifte kan daarom een complex en tijdrovend proces zijn, waarbij nauwkeurigheid en precisie is geboden. Voor adviseurs is de IB-aangifte dagelijks werk en dus gesneden koek. Bovendien zijn ze volledig up to date van de regels en eventuele valkuilen. Dat scheelt heel wat tijd en kopzorgen.

Omdat je fiscaal voordeel wilt behalen

Als MKB-ondernemer kun je profiteren van verschillende aftrekposten en ondernemersfaciliteiten. Door deze aftrekposten op de juiste manier toe te passen betaal je minder inkomstenbelasting. De adviseurs zijn volledig op de hoogte van alle geldende regelingen en zorgen ervoor dat jij zo min mogelijk belasting betaalt en je nergens geld laat liggen.

Om naheffingsaanslagen of boetes te voorkomen

Een naheffingsaanslag kan op de deurmat vallen. Dat is schrikken en als je het bedrag ziet, ook nog slikken. Je krijgt een navorderingsaanslag als je volgens de Belastingdienst niet of te laat aangifte hebt gedaan. Of niet, niet volledig, of te laat hebt betaald. Heb je dit te kwader trouw gedaan dan kun je ook nog rekenen op een fikse boete. Hoewel je altijd verantwoordelijk blijft voor je eigen aangifte, zal een adviseur je behoeden voor deze onaangename en vaak onverwachte kosten. 

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2018

Onderwerpen: ib-aangifte