Door Pascale Petiet | maandag 18 maart 2019 - 12:32

IB-aangifte: voorkom deze 5 fouten

De 5 meest voorkomende fouten bij IB-aangifteHet is weer belastingtijd! Vanaf 1 maart konden ongeveer 1,3 miljoen ondernemers hun IB-aangifte over 2018 doen. Ongeveer een derde van de ondernemers doet dit zelf en het merendeel (92,2%) daarvan denkt dat ze de aangifte correct hebben ingevuld. Helaas blijkt dit vertrouwen misplaatst omdat circa vier op de tien aangiftes onjuistheden bevatten.

Volgens de Belastingdienst is het grootste deel van die fouten toe te schrijven aan onwetendheid of slordigheid. Hier zijn de meest gemaakte fouten op een rij:

Fout #1: Verkeerde data ingevoerd

De IB-aangifte is niet een klusje dat je moet overhaasten. Een foutje is immers snel gemaakt zoals een verkeerd rekeningnummer invullen of een typefout in je naam of een bedrag. Check, check en dubbelcheck dus altijd je ingevoerde gegevens.

Fout #2: Privé gemaakte kosten vergeten

In de praktijk zien we nog vaak dat MKB’ers kosten maken die ze (nog) niet zakelijk opvoeren. Dat is zonde want zakelijke kosten die privé worden gemaakt, kun je aftrekken van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. Denk bijvoorbeeld aan  zakelijk gereden kilometers met je privé-auto,  mobiele telefoonkosten, werkkleding of  je internetabonnement.

Fout #3: Aftrekpost(en) vergeten

Aftrekposten verlagen je fiscale winst. Dat kan aantrekkelijk zijn omdat je daardoor minder belasting betaalt. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde oudedagsreserve. Deze fiscale reserve  werkt als een vorm van  eigen pensioenvoorziening. Je reserveert een deel van de winst, waardoor je tijdelijk minder belasting betaalt. De oudedagsreserve is niet klip en klaar, het is daarom verstandig om je hierover te laten adviseren. Aan deze regeling zitten namelijk allerlei haken en ogen.

Fout #4: Middeling vergeten

We hadden dit al eerder besproken in onze vorige blog. Bij middeling wordt er een gemiddelde genomen van drie opeenvolgende kalenderjaren. Dat is gunstig als je door de jaren heen een sterk wisselend inkomen hebt. Over het gemiddelde inkomen  bereken je per jaar opnieuw de belasting.

Fout #5: Verkeerde WOZ-waarde

Voor de aangifte inkomstenbelasting van afgelopen jaar moet je niet de WOZ-waarde gebruiken van de beschikking die je onlangs binnen hebt kregen (dat is de waarde op 1 januari van dit jaar). Je moet de WOZ-waarde gebruiken van de beschikking van het jaar ervoor (als je bijvoorbeeld aangifte doet over 2018, gebruik je de WOZ-beschikking 2018, met als peildatum 1 januari 2017) en dus niet de bedragen uit de beschikking die je begin 2019 hebt ontvangen, want die gaat over de WOZ-waarde van 1 januari 2018

Gratis IB-checklist

Je ziet dat een foutje in je aangifte zo is gemaakt. De kans is groot dat je jezelf fiscaal tekort doet of onnodig risico’s loopt. Met het uitbesteden van je IB-aangifte voorkom je veel ongemak en bespaar je tijd. Wil je dit jaar toch nog zelf de aangifte doen dan helpen je op weg met onze handige IB-aangifte checklist.

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2018

Onderwerpen: ib-aangifte