Door Pascale Petiet | maandag 27 mei 2019 - 11:50

De AVG is jarig. Hoera, hoera??

Happy Birthday voor de AVG. Er staat één kaarsje op de taart. Voor vele bedrijven is de AVG echter geen traktatie. Want na een jaar, dat vooral in het teken stond van voorlichting,De AVG is jarig. Hoera, hoera?? laat de Autoriteit Persoonsgegevens nu haar tanden zien. Keken we eerst nog de kat uit de boom, na de eerste boete voor Uber moeten we er toch echt aan gaan geloven. En dat geldt niet alleen voor de grote bedrijven, ook het MKB moet op z’n tellen passen.

Felicitatie mail

Sinds 25 mei 2018 zijn er bijna 10.000 Nederlandse klachten binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het zijn vooral zakelijke dienstverleners, de IT-sector en de overheid, op de voet gevolgd door de financiële instellingen en zorginstellingen die de overtredingen begaan.

Emerce berichtte al eerder dat de meeste klachten de schending van het privacyrecht (32%) betreffen, zoals het recht op inzage en het recht op verwijdering. Voorbeeldje. Stel dat je op je verjaardag een felicitatie mail ontvangt met daarin een kortingsbon van een bedrijf waar je ethisch bezwaar tegen hebt. Dan heb je recht op inzage in je gegevens en kun je die uit hun database laten verwijderen. Werkt het bedrijf niet mee, dan overtreedt het de wet met alle gevolgen van dien. 

AP op verrassingsbezoek

Een van die gevolgen is dat het AP onverwacht bij je op de stoep kan staan. Naast die boete aan Uber zijn er ook al een paar dwangsommen door de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) uitgedeeld. Via deze dwangsommen krijgen organisaties een deadline om veranderingen door te voeren. Doen ze dit niet, dan wordt de dwangsom omgezet in een boete. De Nationale Politie en het UWV kregen zo’n dwangsom, zo bericht Emerce. De Nationale Politie heeft een systeem waarin zij kunnen zien wie het Schengengebied betreden en verlaten. Aangezien dit systeem persoonsgegevens bevat (onder andere BSN-nummers), moet er een log bijgehouden worden van wie er wanneer met welke reden gebruikmaakt van het systeem. Maar dat deden ze niet. Aangezien de dwangsom van 40.000 euro geen effect had, heeft de AP besloten om de dwangsom te verhogen naar 320.000 euro. 

AVG leve lang, hoera, hoera

Klopt! Hij leve lang, hoera, hoera, want de AVG is een blijvertje. Je zal je als bedrijf moeten conformeren. Je kunt dan ook maar beter de voordelen inzien van de AVG. Want die zijn er wel degelijk. Wat veel MKB-ondernemers zich niet realiseren is dat AVG-compliancy je een concurrentievoordeel kan opleveren. Een klant zal niet zo snel kiezen voor een bedrijf dat steken laat vallen op het gebied van dataprivacy. Een organisatie heeft dus niet alleen boetes te vrezen, maar kan ook reputatieschade oplopen als ze niet voldoet aan de AVG.

AVG jarig, OAMKB trakteert

Wie jarig is trakteert; in dit geval geven wij je een cadeau. Met de checklist AVG voor het MKB willen we de stress halen uit het AVG traject. We hopen dat je dit voldoende handvatten geeft om ermee aan de slag te gaan.

New call-to-action

Onderwerpen: AVG