Door Pascale Petiet | maandag 22 juli 2019 - 14:00

Crowdfunding: 7 voordelen voor mkb-ondernemers en investeerders

Crowdfunding: 7 voordelen voor mkb-ondernemers en investeerders Om je onderneming te laten groeien heb je geld nodig, en vaak is dat geleend geld. Grote kans dat je hiervoor naar de bank gaat. Maar sinds de komst van crowdfunding is bankvrij lenen ook een optie. Ook (particuliere) investeerders raken steeds beter bekend met crowdfunding. Eigenlijk is het een win-win situatie. Daarom in dit artikel 7 redenen (voordelen) waarom crowdfunding een goed idee is voor zowel mkb’ers als investeerders.

Alternatief voor bancair krediet

Banken hebben nog steeds een stevige rem op de kredietverlening. Het komt regelmatig voor dat projecten door de bank als niet interessant (genoeg) of te risicovol worden bestempeld, wel door crowdfunding worden gefinancierd. Het is overigens niet het een of het ander. Een ondernemer die een zakelijke financiering invult door bijvoorbeeld 40% crowdfunding en 60% bancair krediet is een mooi voorbeeld van zo’n combinatie.

Financiering is snel rond

Crowdfunding is een snelle manier van investeren. Mkb-bedrijven komen bij de bank lastig aan bod en de procedure duurt erg lang. Via crowdfunding, mits je het goed doet, kun je je investering al binnen drie weken op je rekening hebben staan.

Effectief marketing en pr instrument

Bij crowdfunding draait het niet alleen om de financiering. Slimme ondernemers zetten het in als marketing- en public relations-instrument. Als investeerder wil je natuurlijk graag weten of het project haalbaar is. Crowdfunding is dan een ideaal middel om te onderzoeken of er genoeg vraag naar het product of dienst is.

Crowdfunding is ook een prima pr-instrument omdat het veel publiciteit kan opleveren. Het wordt door de media gezien als een sympathiek, nieuw en hip onderwerp om over te schrijven. Een bekend voorbeeld is Brownies en Downies, de succesvolle franchiseformule van lunchrooms waar ambachtelijke kwaliteitsgerechten worden geserveerd door mensen met een verstandelijke beperking.

Voordelen van crowdfunding voor investeerders  

Crowdfunding is een volwassen markt

Inmiddels is de crowdfundingmarkt volwassen en voeren crowdfundingplatformen uitgebreide risicoanalyses en controles uit. Ook zijn ze veel transparanter geworden. Zo gaf Geldvoorelkaar.nl in 2016 als eerste platform openbaarheid over rendement- en default cijfers. Daarnaast is veel administratieve rompslomp al geregeld. 

Laagdrempelig

Crowdfunding is laagdrempelig, in sommige projecten kun je al investeren vanaf 20 euro Hierdoor is crowdfunding toegankelijk voor investeerders met verschillende portemonnees. Door de lage inleg bedragen kan je als investeerder je investering makkelijker over meerdere projecten spreiden, waarmee het risico in de portefeuille wordt gedrukt.

Testvijver

Investeerders beleggen graag in bedrijven waar ze een toekomst of een goed plan in zien. Wanneer een businesscase wel of niet door de "crowd" wordt gewaardeerd, geeft dit meteen het antwoord op je marktonderzoek. Je kunt al een aanvraag plaatsen voordat je zelf kosten maakt voor de opstart van je onderneming of je project om te zien of je idee aanslaat.

E-book Mkb & crowdfunding: het alternatief voor zakelijk krediet 

Banken spelen een belangrijke rol in mkb-financiering en zullen dit ook altijd blijven doen, al zijn er wel aantrekkelijke alternatieven bijgekomen zoals crowdfunding. Wil je meer weten over crowdfunding. Bijvoorbeeld, hoe gaat een financieringsaanvraag in zijn werk? Hoe kom je tot een succesvolle aanvraag? Download dan ons e-book Mkb & crowdfunding: het alternatief voor zakelijk krediet. 

Download het e-book

Onderwerpen: financiering